Een lagere energierekening willen we allemaal, en deze lagere rekening begint bij jezelf. In veel gevallen kun je (tegenwoordig) zelf al (deels) aan de eerste twee elementen van de ‘Trias Energetica’ voldoen.
Deze ‘Trias Energetica’ ziet er alsvolgt uit [1]:
- Eerst besparen. Logisch want niet opgewekte energie is de meest duurzame
- Als tweede duurzame energie toepassen
- Overige energie opwekken met fossiele energie
Manieren om hier energie te besparen zijn o.a. [2]:
1. Bespaar met een moderne HR-ketel (bespaar 175 euro per jaar)
Een CV ketel van 15 jaar of ouder verbruikt te veel gas. Met een nieuwe HR ketel bespaar je jaarlijks 15% tot 20% vergeleken met een gewone CV ketel. Zo verdient de nieuwe CV ketel zichzelf terug. En zorg er ook voor dat je de druk van je CV ketel op peil houdt. Als er te weinig waterdruk is, draait je verwarming minder efficient. Hiermee kan je tot 107 euro per jaar besparen.
2. Isoleer de cv-leidingen (bespaar 16 euro per jaar)
CV-leidingen die niet gesoleerd zijn verliezen hun warmte, vooral als deze door koude ruimtes lopen. CV-leidingen isoleren is gemakkelijk zelf te doen, het materiaal is in elke bouwmarkt te koop en het aanbrengen is erg eenvoudig.
3. Radiatorfolie (bespaar 50-100 euro per jaar)
Een radiator geeft ook warmte af aan de achterkant. Een deel van de warmte trekt dus in de muur. Radiatorfolie zorgt ervoor dat vrijwel alle warmte die de radiatoren afgeven, in de woning blijft.
4. Zet de thermostaat lager (bespaar 50 euro per jaar)
Het verlagen van de kamertemperatuur met 1 graad bespaart 5% op het gasverbruik. Het scheelt ook een slok op een borrel als de thermostaat als je wat langer weg bent op de laagste stand wordt gezet. En vergeet ook niet de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat alvast laag te zetten. De kamer blijft zolang nog warm, maar je stookt niks.
5. Schaf een waterbesparende douchekop aan (bespaar 45 euro per jaar)
In de douche valt veel water en energie te besparen met een waterbesparende douchekop. Het gebruik van een spaardouchekop kan tot 40% schelen op je watergebruik en 25% op je energieverbruik voor warm water.
6. Isoleer je dak (bespaar 410 euro per jaar)
Via een ongesoleerd dak verliest een woning een hoop warmte, waardoor je meer moet stoken om het huis op temperatuur te krijgen. Een goed gesoleerd huis is comfortabeler, beter voor het klimaat en beter voor de portemonnee.
7. Maak gebruik van tochtstrips (bespaar 45 euro per jaar)
Veel warmte gaat verloren door kieren bij ramen, deuren en de aansluiting met het dak. Met tochtstrips en een brievenbusborstel voorkom je dat koude lucht naar binnen waait. Een bijkomend voordeel van tochtwering is dat je thermostaat een graadje lager kan.
8. Vervang enkel glas door HR++ glas (bespaar 210 euro per jaar)
Dubbel glas en hoog rendement (HR++) glas isoleren beter dan enkel glas, en verbeteren het comfort van je woning. Met HR++ glas hou je dus de kou buiten en blijft warmte langer behouden.
9. Breng vloerisolatie aan (bespaar 155 euro per jaar)
Vloerisolatie zorgt voor meer comfort in huis, en is een effectieve manier van energie besparen. Huizen met vloerisolatie verliezen minder warmte, waardoor de verwarming een graadje lager kan.
10. Isoleer je muren (bespaar 330 euro per jaar)
Door je muren te laten isoleren laat je huis minder warmte ontsnappen. Daardoor hoeft de verwarming minder vaak aan. De kosten voor muurisolatie zijn lager dan veel mensen denken. En de besparing die muurisolatie oplevert is flink.
11. Check onderstaande infographic over energie besparen met de juiste huishoudelijke apparatuur:
Referenties:
[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Trias_energetica[2] http://hier.nu/hier/pagina/10-bespaartips-gas
[3] Infographic Energielabels (en Huishoudelijke apparatuur) door Beslist.nl