Bron/brine-water warmtepomp

Wat is een bron/brine-water warmtepomp?

horizontale collector warmtepomp
Voorbeeld: horizontale collector

De energiebron voor deze bron-water warmtepomp is een gesloten aardwarmtesonde of collector (verticaal of horizontaal buizensysteem) in de bodem, door deze buizen wordt water met een anti-vriestoevoeging rond gepompt (water met een antivriestoevoeging noemen we brinewater).

gesloten bron warmtepomp
Voorbeeld: gesloten bron

 

Aan de afgiftezijde (vloerverwarming bijvoorbeeld) stroomt gewoon water.

Het maken van een bron voor de warmtepomp

Er worden gaten in de grond geboord van 30 tot 100 meter diep, hierin laat men buizen zakken die onderaan aan elkaar zitten (een soort U vorm dus). De geboorde gaten zitten minimaal 5 meter uit elkaar.

Bij meerdere boringen worden de buizen aan elkaar gemaakt , het best door een ‘verdeler’ in de woning nabij de warmtepomp. Maar deze ‘verdeler’ kan ook in een put in uw tuin worden aangebracht.

Een verdeler in de woning heeft als voordeel dat mocht er ooit iets met 1 van de boringen mis zijn, je dit snel kan waarnemen m.a.w. de controle op je bron is beter. Ook kun je makkelijker per lus de bron ontluchten.

Video van een schone boring op beperkte terrein:

Middels een ‘gewone waterpomp’ wordt water (voorzien van 30% glycol om bevriezing te voorkomen) rond gepompt door de buizen in de grond naar een platenwisselaar (verdamper) in de ‘warmtepomp’.

LET OP dat in veel gevallen een boring niet goed mogelijk kan zijn. Zoals gezegd dienen er vaak meerdere boringen verricht te worden en deze dienen tenminste 5 meter uit elkaar te liggen. In Utrecht zijn verordening van toepassingen op boringen die boringen beperken. In een groot deel van Leidsche Rijn mag bijvoorbeeld maar tot 40 meter onder maaiveld geboord worden, wat een bron-gebaseerde warmtepomp nagenoeg onmogelijk maakt. Tevens dien je qua kosten rekening te houden met 30 per meter voor de totale boring.

Het grote voordeel van een bron-water warmtepomp is dat de temperatuur van de bron het hele jaar nagenoeg hetzelfde is, wat een erg voorspelbaar en dus betrouwbaar rendement zal opleveren. Het nadeel zijn de hoge kosten van de boring. Dit afgewogen, en de sterke kwaliteitsverbetering van lucht-water warmtepompen, maakt dit tegenwoordig vaak een aantrekkelijker alternatief.

Verdere info met betrekking tot (het boren en van) een bron treft hier.

Het aanbrengen van het ‘afgifte systeem’

Uw huis wordt voorzien van een laagtemperatuur afgifte systeem zoals bijvoorbeeld vloerverwarming, wandverwarming en LT (Lage Temperatuur) radiatoren / convectoren.

VloerverwarmingDoor de aanvoertemperatuur, om uw huis te verwarmen, zo laag mogelijk te kiezen (max. 35°C) wordt een zo goed mogelijk rendement (COP) van de warmte pomp verkregen.

Een ‘gewone waterpomp’ pompt water door de vloerverwarmingsbuizen naar een platenwisselaar (condensor) in de ‘warmtepomp’.

Let erop dat uw installateur voldoende (dicht genoeg) slang aanbrengt (vloerverwarming) anders wordt uw woning niet voldoende warm met deze lage temperatuur aanvoer.

Een laagtemperatuur afgiftesysteem is dus noodzakelijk, uw CV- ketel zondermeer vervangen door een warmtepomp kan dus niet. Gewone radiatoren functioneren namelijk niet goed met lagere aanvoer temperatuur. Er zijn tegenwoordig wel LT-radiatoren/convectoren op de markt verkrijgbaar / en als een radiator flink over bemeten is (voldoende goot) dan lukt dat soms ook.

Warmtepomp installatie

Het plaatsen van de warmtepomp

De installateur plaatst de warmtepomp met eventueel een boiler voor warmtapwater en een buffer* om voldoende circulatie te waarborgen.

De slangen van de vloerverwarming worden bij elkaar gebracht op een ‘verdeler’.

De ‘bron’ wordt aangesloten op de warmtepomp en de installatie leidingen worden aangesloten, het systeem wordt gevuld en goed ontlucht. Spanning (stroom) erop en de warmtepomp kan in bedrijf worden genomen.

En vanaf nu wordt uw huis en tapwater verwarmd met een warmtepomp.

* een buffer is alleen noodzakelijk als groepen nageregeld worden (dicht kunnen lopen)  Het naregelen per vertrek biedt wel meer comfort en is dus aan te raden.

Bronnen:

 

UA-65853139-1