Wat is een pelletkachel?
Een pelletkachel is een kleine biomassaketel. De brandstof bestaat uit houtpellets, de kleine geperste korrels waarvan 1,7 kilo gelijk is aan 1 m3 aardgas. In de pelletkachel zit een bunker. Hieruit worden de pellets, door middel van een vijzel, naar de brander of valluik getransporteerd. Een ventilator en gloei-ontsteking zorgt voor de ontsteking en verbranding van de pellets.
Vervolgens is er een verschil tussen een lucht verwarmende pelletkachel en een CV-pelletketel:
- De lucht-verwarmende pelletkachel brengt warmte in de kamer waarin de pelletkachel staat.
- De CV-pelletketel maakt warmwater voor uw centrale verwarming.
Het verschil zit hem dus in de naam.
De aansturing
De aansturing van de pelletkachel zorgt voor een optimale verbranding en aansturing van de nodige onderdelen en veiligheden. Alles wordt gereguleerd en gecontroleerd. Snelheid van de vijzel, verbranding, ventilator, wanneer de pelletkachel automatisch aanspringt en zichzelf uitschakelt.
Hoe lang u met een vol bunker stookt? Dat is afhankelijk van het type pelletkachel, het stookpatroon etc. In de praktijk 1 dag tot maximaal 1 week.
U kunt de CV pelletketel met een zonneboiler combineren om zodoende uw gasnota buiten de deur te houden.
De voordelen van een pelletkachel
- Voor de werking van de pelletkachel hoeven er in principe geen bouwkundige aanpassingen in uw huis gedaan te worden. Toch zal elke fabrikant aangeven dat een trekkende schoorsteen (boven uit uw dak) de voorkeur heeft en bij enkele merken ook een verplichting is voor garantie;
- De uitlaat kan achter de pelletkachel rechtstreeks naar buiten maar is zeker niet aan te raden. Voor uw veiligheid is het aan te raden altijd nog een pijp van 2 meter omhoog te plaatsen om te voorkomen dat mensen zich branden aan de uitlaatgassen. Een rechtstreekse uitlaat zonder trekkende schoorsteen kan bijzonder ernstige gevolgen hebben voor uw kachel en uw veiligheid. Wanneer u toch besluit tot een gevel afvoer, vraag bij uw gemeente na wat de lokale richtlijnen zijn, niet elke gemeente keurt dit goed;
- De toevoer van brandstof gaat geheel automatisch, zodat je een constante warmte afgifte van uw pelletkachel in uw huis heeft;
- Geringe asvorming, in de meeste gevallen blijft niet meer dan een 0,3% as over.
- Door het lage soortelijk gewicht en de compactheid van de pellet is de benodigde ruimte voor voorraad van pellets erg beperkt;
- Geen nare geuren of rook in uw vertrek door een gesloten circuit. Het rendement loopt op tot 107%.
Is een pelletkachel duurder dan een gewone kachel?
Dit hangt natuurlijk van verschillende factoren af zoals uitvoering en vermogen. Maar over het algemeen is de techniek van een pelletkachel ingewikkelder dan een gas- of houtkachel en dat maakt hem ook wat duurder. Hier staat tegenover dat een pelletkachel zeer zuinig is in gebruik door het hoge rendement en de relatief goedkope brandstof.
Is een pelletkachel makkelijk in gebruik?
Een pelletkachel is zeer gebruiksvriendelijk. Aansteken door je door een druk op een knop, en zo doe je hem ook weer uit. De meeste pelletkachels zijn voorzien van een thermostaat. Je stelt in hoe warm de ruimte moet zijn en de kachel schakelt zichzelf uit indien de gewenste temperatuur is bereikt. Wordt de kamer weer kouder, dan schakelt hij zich zelf weer aan. Er zijn ook pelletkachels met een ingebouwde timer zodat hij al brandt op de door jou ingestelde tijd. Veel pelletkachels hebben een afstandbediening. Pelletkachels passen in elk interieur en zijn uiterst gemakelijk te bedienen.
Is een pelletkachel altijd gesloten?
Ja, het verbranden van de pellets eist dat dit in een gesloten systeem gebeurd.
Geeft het stoken van pellets veel troep?
Nee. Pellets hebben een gesloten verbrandingskamer waardoor er geen roet en as tijdens het stoken in de kamer komt. Doordat de verbranding in een pelletkachel bijna volledig is, blijft er bijna geen as over. Zelfs bij dagelijks gebruik is een wekelijkse stofzuigerbeurt voldoende om al het as te verwijderen. Het glas van de kachel wordt wel vies en dient regelmatig schoon gemaakt te worden.
Is een pelletkachel veilig?
Veiligheid is ten eerste altijd iets dat bij de gebruiker ligt. Zo wordt een pelletkachel altijd heet en is het niet verstandig om kleine kinderen daar onbewaakt bij te laten spelen. Maar als u bewust bent van deze huis-tuin-en-keuken veiligheidregels, dan is een pelletkachel even veilig als een CV-ketel.
Is er kans dat er giftige stoffen in de kamer ontstaan?
Omdat een pelletkachel een gesloten systeem is, is de kans dat er giftige gassen in de ruimte komen nihil. Daarbij is het rendement van een pelletkachel erg hoog omdat er een bijna volledige verbranding plaats vindt. Bij een volledige verbranding komen ook bijna geen giftige stoffen vrij.
Zijn pellets duur?
Pellets zijn niet duur in vergelijking met hout of gas. Een zak van 15 kilo kost tussen de 4 en de 6 euro.
Waar en hoe koop je pellets?
Pellets koop je normaal gesproken in zakken van 10, 15 of 20 kilogram bij een gespecialiseerd bedrijf.
Hoe bereken ik het benodigde vermogen (aantal KW’s) voor mijn pelletkachel?
Oppervlakte tot max. 45 m2 = 5,5 kw
Oppervlakte tot max. 55 m2 = 6,5 kw
Oppervlakte tot max. 60 m2 = 7,0 kw
Oppervlakte tot max. 70 m2 = 8,0 kw
Oppervlakte tot max. 80 m2 = 9,0 kw
Oppervlakte tot max. 100 m2 = 10,0 kw
Oppervlakte tot max. 115 m2 = 11,0 kw
Oppervlakte tot max. 125 m2 = 12,0 kw
Oppervlakte tot max. 135 m2 = 13,0 kw
Alternatieve berekening: 1kw per 20m³
Dit is een richtlijn. Let op: de graad van de isolatie van uw huis doen deze waarden variëren.
Bronnen: