GÉÉN biomassa centrale (BWI) van Eneco op Lage Weide, Utrecht

biomassa stadsverwarming utrecht lage weideEneco heeft plannen voor een biomassacentrale op Lage Weide in Utrecht. Deze BioWarmte Installatie (BWI) moet volgens Eneco gaan zorgen voor verduurzaming van de stadswarmte voorziening in Utrecht.

Niets is echter minder waar. Biomassa is een slechte keuze, en is helemaal niet duurzaam. Volgens Prof. Martijn Catan (Hoogleraar Voedingsleer aan de VU, Amsterdam), onlangs te gast in het radio-programma Reporter, moeten we ons met betrekking tot biomassa en energiecentrales in Nederland, we ons het volgende realiseren:

  • Als we alle bomen in heel Nederland voor de opwek van energie zouden gebruiken, en hypothetisch heel Nederland zouden kaal slaan, zouden we hier 14 maanden qua energievoorziening mee vooruit kunnen. Daarna is het op, Nederland kaal en moeten we terug op de bekende fossiele brandstoffen als olie en gas. In Nederland is simpelweg te weinig biomassa (aanwas) voor verantwoorde energieopwek aanwezig;
  • Biomassa komt dus veelvuldig uit het buitenland en vaak uit landen waar geen (strenge) verplichtingen gelden m.b.t. het herplanten van bos. Veel biomassa komt uit de VS en Canada, waar prachtige bossen gekapt worden, vervolgens met fossiele brandstoffen worden gedroogd (ja, je leest het goed) en wordt vervolgens geëxporteerd en vervoert met grote schepen naar Europa. In dit soort situaties kan er onmogelijk gesproken worden van een milieu-vriendelijke en duurzame manier van energie-opwek!

Het radio-programma Reporter van 11 oktober 2015 is hier terug te luisteren (belangrijkste passage speelt tussen minuut 25:00 en 30:28).

Waarom wil Eneco echt deze biomassa centrale in Utrecht bouwen? Voor de SDE-subsidie die ze voor biomassa kan opstrijken. Hoe mooi Eneco het u ook wil voorschilderen, deze centrale is een slimme commerciële zet voor de portemonnaie van Eneco, en nergens anders voor.

Lees ook:

Als u meer wilt weten over Eneco’s plannen, ga dan naar de inloopavond op woensdag 21 oktober a.s. tussen 20.00-21.30 in The Colour Kitchen, Prinses Christinalaan 1, Utrecht (Zuilen).

Ra, ra waarom Eneco deze inloopavond maar een week vantevoren heeft aangekondigd…

Dit onderwerp wordt uiteraard verder ge/vervolgd…

 

 

About Bart

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-65853139-1