Waarom?

Waarom dit initiatief?

Je kent dat misschien wel. Één keer in de zoveel jaar check je of nog wel de juiste hypotheek hebt, je nog wel van de juiste sportschool lid bent, een goed afgestemd internet-abonnement hebt, of of iets goedkoper kan en/of er inmiddels alternatieven zijn die het overwegen waard zijn.

Zo deed ik dat begin 2015 ook met onze warmte voorziening: stadsverwarming van Eneco in Utrecht. In eerste instantie denk je, dat is lekker makkelijk toch? Niet veel omkijken naar en veel comfort. Dat klopt, maar die hoge kosten (in ons geval met een verbruik van 70-75 Gj per jaar) en het feit dat je niet kan switchen begon toch wel wat te knagen…

Dan ga je op onderzoek uit en blijken de vaste lasten (in 2016: €471)  al snel tussen de 20-30% van je totale kosten te bedragen… Dat voelt niet prettig, ook omdat je op termijn niets gaat ‘bezittten’, ‘opbouwen’, ‘aflossen’ en/of verduurzamen.

Na jaren deze verleiding te hebben kunnen weerstaan, heb ik begin dit jaar dan toch voor het rigoreuze onderzoek naar een alternatief voor stadsverwarming gekozen en dan blijken er al snel best wat mogelijkheden.

In ons geval zijn we uitgekomen op een lucht-water warmtepomp, maar er zijn tal van alternatieven en iedere woonsituatie is maatwerk. Met onze investering in een warmtepomp zouden we onze totale lasten voor warmte (voor het gemak nu even uitgaande van een gelijkblijvende vastrecht en variabele Gj-prijs) binnen 10 jaar met 51% kunnen reduceren. Dat klinkt erg aantrekkelijk!

De overheid heeft

Naast het financiele voordeel hebben we dan tevens:

  • ons huis verduurzaamd, we zijn dan een zgn. ‘all-electric’ huis geworden en stoten met de afname van groene stroom en onze eigen zonnepanelen geen CO2 meer uit;
  • een ‘onafhankelijkere’ warmtevoorziening, we hebben onze eigen warmtepomp en zijn minder afhankelijk van Russisch of Gronings gas;
  • de waarde van onze woning verbeterd, deze kent dan immers een gunstigere verkoopwaarde.

Dus dan maar met ENECO contact opnemen, we willen graag opzeggen… nou die vraag krijgen ze op het call center niet iedere dag en zeker niet van een stadsverwarmingsklant. Na 10 minuten wachten kreeg ik een emailadres. Ze verstrekten geen verdere informatie over de telefoon, ik moest maar een mailtje daar naar toe sturen… en zo ging het verder.IMG_0881

Ik ontving al snel een formulier waarmee ik een wijziging/opzegging van ‘mijn aansluiting’ (ja, hij blijkt van mij te zijn) kon regelen. Niets vermoedend keurig ingevuld, wij willen afsluiten, dus wat zijn de stappen? En het formulier terug gestuurd. Toen bleef het lang stil, een herinnering gestuurd na een paar weken en ja hoor, daar was ’t ie: de afsluitofferte. We mochten van Eneco’s stadsverwarming afsluiten voor het schamele bedrag van €3540,- (incl. BTW). Sorry? WAATTT!!!

Na van de eerste schrik bekomen te zijn, ontstaat er een toenemende mate van irritatie. Hoe kan het dat dit zo duur is? Dan kun je al niet switchen naar een andere, goedkopere aanbieder, heb je uiteindelijk een goed alternatief en dan willen ze voor afsluiten meer dan 3500 euro hebben. Dat hebben ze me bij het aangaan van de overeenkomst nooit verteld! Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit, voor welke dienst dan ook, zo’n bedrag heb betaald om er vanaf te komen. De woekerpolis lijkt er niets bij…

Dan maar het internet op en dan kom je al snel vergelijkbare situaties tegen. Er blijkt gelukkig al wat voorwerk gedaan, maar je moet er wel goed naar zoeken. Stichtingen in Tilburg (Reeshofwarmte), Den Haag (Ypenburg) en Eindhoven (Meerhoven) zitten deels in het zelfde schuitje en daar is al het nodige gebeurd. Opeens leer je veel over stadsverwarming en wat daar nog meer bij komt kijken:

  • problemen met isolatie (zo ook bij ons, ons huis blijkt ‘slechter’ dan de destijds geldende bouwbesluit/EPC-norm geïsoleerd omdat het op stadsverwarming werd aangesloten);
  • lekkages (je komt opeens berichten over lekkages tegen, en best wel wat), zeker zodra het warmtenet de leeftijd van 10-15 jaar bereikt;
  • NMDA (Niet-Meer-Dan-Anders), wat zou moeten inhouden dat gebruikers van  stadsverwarming hetzelfde maar niet meer zouden moeten betalen voor vergelijkbare warmte vergeleken met een CV-met-gas huishouden. Helaas gaat dit in de praktijk scheef en betaald een stadsverwarming gebruiker 20-30% meer op jaarbasis voor zijn/haar warmte vergeleken met een gas gebruiker. Zie ook de pagina over de Warmtewet op deze website;
  • gebrek aan duurzaamheid, stadsverwarming in Utrecht is gewoon gas gestookt via de centrales van Eneco op Lage Weide;
  • dat kennelijk een product met dit soort bizarre afsluitkosten geen equivalent van een financiele bijsluiter behoeft;

Al deze ergernissen en teleurstellingen voeden vervolgens de motivatie van dit ‘issue’ echt wat te maken, dus vandaar deze website. Ik heb nog geen idee, plan of verwachting wat hier nu op volgt. Na dit eerste onderzoek heb ik zelf een grote behoefte om mijn inmiddels opgebouwde kennis over het fenomeen ‘stadsverwarming in Utrecht’ met andere geinteresseerde (of ook teleurgestelde) Utrechters te delen en wil best met wat andere gemotiveerde stadsgenoten wat verdere aktie(s) op touw gaan zetten.

Mocht je hier in geinteresseerd zijn om ons groeiende team te ondersteunen (geweldig!), laat het dan weten met een berichtje naar: info@stadsverarming.nl.

UA-65853139-1