Wat is een zonneboiler?
Een zonneboiler is een goed en duurzaam product waarmee u uw energierekening drastisch kunt verlagen. Met een zonnecollector kunt u namelijk de helft van uw aardgasverbruik verminderen. Dit komt neer op een besparing van enkele honderden euro’s per jaar. U heeft veel mogelijkheden en kunt kiezen uit diverse zonneboiler modellen. Ook zijn er de laatste jaren diverse regelingen vanuit de overheid geweest om het gebruik van zonneboilers te stimuleren.
Door de steeds grotere vraag naar energiebesparende oplossingen zijn de prijzen van zonneboilers de laatste jaren een stuk gedaald. De techniek verbetert met de dag en steeds meer mensen zien in dat met een zonneboiler behoorlijk wat energiekosten kunt besparen en dat het rendement toch wel erg aantrekkelijk is.
Momenteel (2016) is er vanuit de centrale overheid ook een ISDE-subsidie beschikbaar voor zonneboilers. In sommige gemeenten is ook een lokale subsidie beschikbaar en in sommige gevallen is het zelfs mogelijk om beide subsidies te stappelen (bv. in Utrecht).
De werking van een zonneboiler
De werking van een zonneboiler is eigenlijk vrij eenvoudig. De boiler maakt gebruik van zonne-energie om het water te verwarmen. Het verschil met zonnepanelen is dat het warm water dat niet wordt gebruikt verloren gaat en niet aan het energienet teruggeven kan worden. Op het dak van de woning wordt een zonnecollector geplaatst. Deze wordt aangesloten op een buizenstelsel waarin een vloeistof loopt. De zonnecollector zorgt voor de verwarming van de vloeistof. De warme vloeistof loopt door het buizenstelsel naar een voorraadvat. Dit voorraadvat heet een boiler. In de boiler zit leidingwater. Het water in de boiler wordt door de vloeistof verwarmd middels een warmteverspreider.
Indien het water in de boiler niet warm genoeg is, wat bijvoorbeeld kan gebeuren in maanden waarin de zon wat minder schijnt, dan kan een verwarmer van een CV-ketel of warm water van een aansluiting op stadsverwarming het water naverwarmen.
Zelf installeren of laten doen?
De meeste consumenten kiezen ervoor om een zonneboiler te laten installeren door een erkend installateur. Er zijn eventueel zelfbouwpakketten te koop, maar men moet dan toch echt wel behoorlijk handig zijn. En als het aankomt op garantie dis het veiliger om alles door een installateur te laten doen.
Hoe zit het met de stand van de zon?
Zonnecollectoren dienen zo goed mogelijk gericht te worden naar de zon toe. Het is namelijk van belang dat er zoveel en zolang mogelijk zonlicht wordt opgevangen door een zonnecollector. Er dient rekening gehouden te worden met de beweging van de zon per etmaal en de stand van de zon door de seizoenen heen.
Wat wordt er bedoeld met de plaatsingshoek?
Er dient dus rekening gehouden te worden met de stand van de zon en dat kan door een zonnecollector in een bepaalde hellingshoek te plaatsen. De meest ideale opstelling is een hellingshoek van 36 graden. De zonnecollector zal dan recht op de zon gericht zijn. Naast de zon moet men rekening houden met schaduw. Zo min mogelijk schaduw op een zonnecollector is het beste. Het rendement is zelfs per ligging in Nederland verschillend. Verschillende regio’s wil ook zeggen een verschillend aantal zonuren. Bekijk pagina hellingshoek.
Hoeveel ruimte is er nodig?
Bij een schuin dak kunnen zonnecollectoren tegen elkaar aan worden gelegd. Een zonnecollector van 1 m2 heeft ongeveer 1 m2 dakruimte nodig. Dit is bij een plat dak anders. Bij de installatie op een plat dak dient er namelijk rekening gehouden te worden met de schaduw die de voorste collectoren kunnen veroorzaken op de achterste collectoren. Voor de installatie zijn frames nodig die ook om extra ruimte vragen. Per 1 m2 dient rekening te worden gehouden met 2,5 m2 dakruimte.
Keurmerken
Zonneboilers die voorzien zijn van een keurmerk zijn van hoge kwaliteit. Bij een zonneboiler met keurmerk weet u zeker dat deze optimaal werkt, betrouwbaar en duurzaam is. De belangrijkste keurmerken zijn CW-keurmerk, Gaskeur-NZ en Solar Keymark Keurmerk.
Bron: