Project warmtepomp (deel 2): Ervaringen met de warmtepomp in de eerste 100 dagen

Ervaringen met de warmtepomp in de eerste 100 dagen

Deze blog post is een vervolg op Deel 1: Wat is een goed alternatief voor stadsverwarming?

De warmtepomp staat nu aan, wat is er veranderd?

Helemaal niets. Er komt nog steeds warm water uit de kraan en douche, hierin is niets veranderd. De (vloer)verwarming doet het ook, maar die hebben we sinds die tijd niet meer aangehad (het is warm genoeg buiten – en dus ook binnen in huis).

We hebben dus nog geen (langere) periode van kou gehad, dus hier kunnen we nog niet zoveel over melden. Maken we ons daarover zorgen? Helemaal niet. Onze warmtepomp is bij het ontwerp groot genoeg gedimensioneerd om onze woning ook in zeer koude perioden comfortabel warm te houden. De eerste ervaringen hiermee volgen in het najaar.

Karakteristieken van de woning

Onze woning is bijna 11 jaar oud en destijds met een EPC-waarde van 0,8 gebouwd. Omdat de woning op het warmtenet van Eneco werd aangesloten kreeg de aannemer daar nog een isolatie-korting op die de EPC veranderde naar 0,98. Ons huis weer destijds dus slechter geïsoleerd omdat het op stadsverwarming werd aangesloten… dit is één van de rare, negatieve aspecten van stadsverwarming. Je krijgt een slechter geïsoleerd huis, dan als het met een gas-aansluiting was gebouwd.

Schermafbeelding 2016-07-29 om 15.41.55

Karakteristieken van de warmtepomp

Schermafbeelding 2016-07-29 om 16.25.56

Vloerverwarming of lage-temperatuur convectoren

Een warmtepomp rendeert het beste als hij in de basis maar een zo laag mogelijke temperatuur hoeft ’te maken’. Hoe hoger de temperatuur, hoe harder de warmtepomp moet werken en hoe minder zuinig hij functioneert. Het gebruik van vloerverwarming of laag-temperatuur convectoren zijn een goede basis voor een warmtepomp. De warmtepomp hoeft hiervoor maar max. 35 graden warmte te maken, wat in ons geval het grootste deel van het huis op een constante temperatuur van 21 graden houdt. De warmtepomp stuurt direct de verdeler van de vloerverwarming aan.

Traditionele radiatoren

Op de 1e verdieping hebben we (op de badkamer na, deze is aangesloten op de vloerverwarming van de begane grond) traditionele radiatoren. Dit zijn standaard radiatoren die we in de bouw zo hebben afgenomen. Deze radiatoren worden vanaf nu ook maar met 35 graden ingevoed. Hoe dat gaat bevallen is wederom afwachten.

In het verleden gebruikte we de verwarming op de 1e verdieping (slaapkamers en een werkkamer) maar zelden. We zullen de verwarming daar nu wellicht eerder moeten aanzetten en/of de hele dag op deze lagere temperatuur moeten laten aanstaan.

Mocht dit tegenvallen, dan kunnen we deze radiatoren altijd nog met lage-temperatuur convectoren vervangen. We vermoeden echter dat dit niet nodig zal zijn, we hebben de temperatuur op de slaapkamers liever eerder wat lager dan te hoog. Eveneens hebben we op drie van de vier kamers, i.v.m. het platte dak, airconditioning. Ook daarmee kunnen we verwarmen mocht het nodig zijn.

Koelenkoelen warmtepomp WPL25AC stiebel eltron

In deze eerste 100 dagen is het voornamelijk, qua temperatuur, goed weer geweest. Sommige dagen waren zelfs erg warm en dan is het wel prettig dat onze warmtepomp ook kan koelen. De warmtepomp voert dan op een lagere temperatuur water in de vloerverwarming waardoor zelfs onze natuurstenen vloer bij 25-30 graden buiten binnen heerlijk koel blijft aanvoelen. De warmtepomp is op dit soort warmte dagen in staat gebleken de temperatuur met zo’n 5 graden binnen af te koelen. De capaciteit (stroomverbruik) die voor koelen wordt gebruikt is bijna te verwaarlozen.

Verbruik

Tot slot natuurlijk nog een ander belangrijk aspect: het verbruik. Onderstaand zie je het verbruik in kWh electra (eerste twee kolommen).

Schermafbeelding 2016-07-29 om 16.33.49

 

 

Met dit electra verbruik (108 kWh voor verwarming en 166 kWh voor warm-tapwater) is een verwarmingsvermogen van 895 kWh voor verwarming en 882 kWh voor warm-tapwater gerealiseerd. Als we het totaal gerealiseerde verwarmings- en warm-tapwater vermogen delen op het aantal aan electra gebruikte kWh, dan krijgen we de COP van de warmtepomp.

Momenteel is deze voor verwarming 8,29 en voor warm-tapwater 5,31, dat resulteert in een gezamenlijk COP van 6,49.

Voor nu wat ons betreft een prima score. De variabele warmte kosten voor de 1e 100 dagen betroffen in ons geval (gerekend met €0,20/kWh) dus €54,80. Toegegeven, de laatste 100 dagen waren qua temperatuur erg aangenaam. Na een koudere periode zakt de COP zeker terug, desalniettemin ziet deze eerste prestatie van de warmtepomp er prima uit.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-65853139-1