Project warmtepomp (deel 1): Wat is een goed alternatief voor stadsverwarming?

Wat is een goed alternatief voor stadsverwarming of een CV-ketel?

Wat vooraf ging…

In april 2015 begon ons onderzoek naar de mogelijkheden voor een alternatieve warmtevoorziening. Al jaren maken we gebruik van stadsverwarming van Eneco, maar we twijfelde aan de duurzaamheid en vonden de jaarlijkse kosten aan de hoge kant. We vroegen Eneco hoe we stadsverwarming konden opzeggen maar dat bleek geen gemakkelijke en vooral een kostbare zaak. Eneco stuurde een offerte voor de afsluitkosten ter hoogte van €3540,-. Waanzin!

stadsverwarming, eneco

Wat volgde was een openbare strijd als nieuw opgerichte Stichting StadsverArming tegen dit (in onze ogen) onrecht.

AD-Utrechts Nieuwsblad - 12-02-2016 (voorpagina)Een paar maanden nadat we aan de slag waren gegaan kwam eveneens nog aan het licht dat de stadsverwarming van Eneco lang niet zo duurzaam bleek als Eneco ons en de gemeente Utrecht jarenlanghad voorgehouden. Dit leidde tot een tweede initiatief gericht op het compenseren van eigenaren van nieuwbouw-woningen met stadsverwarming: sjoemelwoningen.

 

 

Met hulp van vele mensen die zich spontaan meldde: experts, vrienden, raadsleden, adviseurs, lotgenoten en andere steunbetuigers lukte het iets meer dan een jaar later om Eneco tot andere inzichten te krijgen. Op 6 juli jl. maakte we samen met Eneco bekend dat Eneco haar kosten voor het uit bedrijf nemen van een stadsverwarmingsaansluiting voor al haar klanten heeft teruggebracht naar €423,-. Een bedrag vergelijkbaar met het beëindigen van een gas-aansluiting.

 

Zoektocht naar een alternatieve warmtevoorziening

Als stadsverwarming dan niet duurzaam is en de laatste jaren steeds duurder is geworden, wat zijn dan de alternatieven? Er bleken drie kansrijke oplossingen voor een nieuwe situatie zonder stadsverwarming, een:

  1. Grond/bron water warmtepomp
  2. Lucht water warmtepomp
  3. Pelletketel

De eerste optie bleek al snel niet haalbaar i.v.m. het feit dat we in een gebied wonen (Leidsche Rijn) waar maar naar beperkte diepte geboord mag worden. Dit betreft in onze situatie 40 meter onder maaiveld en komt omdat hier drinkwater wordt gewonnen. De optie voor een grond/bron water warmtepomp viel dus al vrij snel af.

Optie drie, de pelletketel, bleek ook geen haalbare oplossing. Ondanks dat het een mooie techniek betreft, blijft er sprake van weliswaar zeer geringe uitstoot en is er naast de pelletketel best wat ruimte nodig voor een opslagvat van houtpellets. Daar hadden we weinig beschikbare ruimte voor. Bijkomend voordeel van een pelletketel is wel dat er geen energiebelasting wordt geheven op de houtpellets.

De lucht-water warmtepomp, optie twee, leek voor ons huis het meest geschikt. Lucht-water warmtepompen zijn verkrijgbaar in een volledig binnenshuis geïnstalleerde variant (in bv. de ruimte waar nu uw CV-ketel hangt) of een variant waarin binnen alleen het buffervat binnen wordt geplaatst en de warmtepomp buiten staat.

lucht water warmtepomp stiefel eltron wpl25ac
De Stiebel Eltron WPL25AC lucht water warmtepomp op het dak

Voor ons (vrijstaande) woonhuis, met ruimte op het dak voor een buitendeel, bleek de optie met het buffervat binnen en het buitendeel op het dak de beste oplossing. Na meerdere warmtepomp fabrikanten te hebben gesproken en offertes te hebben vergeleken hebben we gekozen voor een Stiebel Eltron WPL25AC lucht-water warmtepomp. Deze warmtepomp bleek de beste COP-prestaties te hebben van alle lucht-water warmtepompen die in 2015/2016 op de markt verkrijgbaar zijn. Op basis van de EN14511-normering haalt de pomp bij een buitentemperatuur van 2 graden en een verwarmingstemperatuur van 35 graden, een COP van 4,17.

 

400 liter buffervat Stiebel Eltron
400 liter buffervat Stiebel Eltron

Installatie

Het vinden van een installateur die aan al onze eisen voldeed was echter niet makkelijk. De ene was te duur, de andere had te weinig ervaring. Via-via, en met instemming en aanbeveling van Stiebel-Eltron, vonden wij uiteindelijk ‘de goede installateur’. Hij plaatste en installeerde de warmtepomp binnen 4 dagen in onze woning. Door een ruim gedimensioneerde riool-ontluchtingskoker die van onze kruipruimte naar het dak liep, is het zelfs niet nodig geweest om door de vloer of het dak te boren.

 

De laatste stap van de installatie was het afkoppelen van de warmtewisselaar van de stadsverwarming van de CV-ringleiding en warmwater-leiding in ons huis en deze omzetten naar de voorbereide leidingen die naar de warmtepomp liepen. Sinds medio april draait hier de warmtepomp en staat de stadsverwarming uit. Eneco komt de stadsverwarmingsaansluiting in Augustus uit bedrijf nemen en de warmtewisselaar en -meter verwijderen.

 

ISDE-subsidie

Bijkomend voordeel bij de aanschaf van een pelletketel of warmtepomp is de sinds 1 januari door het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) beschikbaar gestelde ISDE-subsidie. Deze regeling verstrekt in het algemeen tussen €2300-€2700 aan subsidie bij de aanschaf van in ons geval een lucht-water warmtepomp, een prettige bijkomstigheid.

 

De Energiebespaarlening

Naast de beschikbare subsidie is het ook erg aantrekkelijk om de investering in een nieuwe duurzame warmtevoorziening relatief goedkoop te financieren. Hiervoor is er de Energiebespaarlening. Deze annuitaire lening van de SVn kent voor een looptijd van 10 jaar momenteel een rentepercentage van 2,6%. Voor de meeste verduurzamingsmaatregelen kan een lening tot €25000,- worden aangegaan. Deze lening is ook nog eens fiscaal aftrekbaar, wat in veel gevallen het rentepercentage ongeveer halveert.

Deel 2

Lees hier verder over ons ‘stadsverwarming eruit, warmtepomp erin’ project. In dit 2e deel een overzicht van de prestaties van, en ervaringen met, de warmtepomp in de eerste 100 dagen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-65853139-1