Minder ISDE-subsidie voor nieuwe lucht-water warmtepompen na 1 juli 2017

Minder ISDE-subsidie voor nieuwe lucht-water warmtepompen na 1 juli 2017

Het Ministerie van Economische Zaken verlaagd met ingang van 1 juli 2017 de ISDE-subsidie (Investerings Subsidie voor Duurzame Energie) voor lucht-water warmtepompen en dat is geen goed nieuws voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen.

De lucht-water warmtepomp is veruit het meest populaire systeem wat verduurzaming en verlaging van de jaarlijkse energielasten goed mogelijk maakt.

Doekle Terpstra van UNETO-VNI baalt van dit besluit. ‘Heel erg jammer dat dit gebeurt. Het heeft vooral te maken met de korte termijn waarop dit gebeurt. Het doet een beetje denken aan wat er is gebeurd met de btw-tarieven op auto’s vorig jaar. Daar heb je gezien dat de overheid de stekkerauto heeft gestimuleerd, maar vervolgens is de markt ingezakt omdat de subsidie is gestopt. Dat zie je hier nu ook gebeuren’, vertelde hij eerder deze week tegen BNR Nieuwsradio.

In de meeste gevallen kost een lucht-water warmtepomp nu zo’n €300-500 euro meer.

Concreet houden de wijzigingen het volgende in:

  • Het beschikbare jaarbudget van de ISDE-regeling wordt verhoogd van 70 naar 90 miljoen euro;
  • De subsidieregeling wordt naast particulieren nu ook opengesteld voor gemeenten, provincies en openbare lichamen;
  • De subsidie voor lucht-water warmtepompen met een thermisch vermogen tot en met 1 kW wordt gesteld op € 1.100 en wordt vermeerderd met € 100 voor elke kW thermisch vermogen hoger dan 1 kW.

Voorheen goldt voor apparaten met een vermogen tot 3,5 kW een basis subsidie van € 1.000 en voor apparaten met een vermogen van 3,5 tot 10 kW een basis subsidie € 2.000. Deze werd dan nog vermeerderd o.b.v. het werkelijke thermische vermogen.

Metname warmtepompen met een wat hoger thermisch vermogen worden door deze nieuwe subsidie-berekening hiermee naar beneden bijgesteld.

De subsidie bedragen voor warmtepompen voor 1 juli 2017 treft u hier: http://www.rvo.nl/sites/default/files/2017/01/Apparatenlijst%20ISDE%20warmtepompen.pdf

Bovenstaande lijst bevat ook het aantal kW’s van de warmtepomp. Door uit te gaan van een basis subsidie van € 1.100 vermeerderd met een bedrag van € 100 per kW boven de 1 kW kun je eenvoudig het nieuwe subsidiebedrag voor de periode na 1 juli berekenen.

Rekenvoorbeeld:

De subsidie voor bijvoorbeeld een Stiebel Eltron WPL 25 AC warmtepomp met een thermisch vermogen van 15 kW bedraagt voor 1 juli 2017: € 2.800. Na 1 juli is dit € 1.100 + 14x € 100 = € 2.500.

Net geïnvesteerd in een warmtepomp?

Voor particulieren die net een warmtepomp hebben aangeschaft met het idee dat zij via de oude regeling hun subsidie zouden ontvangen is een coulance regeling. Dit door de korte periode van bekendmaking (nieuwe subsidieregels zijn 6 juni jl. pas aangekondigd) en de snel daarop volgende implementatie datum. Indien aangetoond kan worden dat de verplichting voor een nieuwe warmtepomp reeds voor 1 juli 2017 is aangegaan, kan ook na 1 juli nog van de oude subsidie bedragen gebruik worden gemaakt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-65853139-1