Woningen met stadsverwarming gemiddeld €110 per jaar duurder uit dan dezelfde woning met gasaansluiting

Huurders of eigenaren van een woning met stadsverwarming gemiddeld €110 per jaar duurder uit dan dezelfde woning met gasaansluiting

Een paar maanden geleden liet de gemeente Utrecht onderzoek doen naar de prijsverschillen tussen enerzijds een woning met een gasaansluiting en anderzijds met stadsverwarming. Dit onderzoek werd toevertrouwd aan W/E adviseurs, een naar eigen zeggen: adviesbureau voor duurzaam bouwen, vastgoed en gebiedsontwikkeling.

Dit rapport sloeg echter de plank compleet mis. De adviseurs van W/E waren een paar belangrijke kostencomponenten in hun vergelijk tussen gas en stadsverwarming vergeten met als resultaat een verkeerde conclusie: een jaarlijkse warmte kosten voor een woning met stadsverwarming zouden net zo duur zijn als van een vergelijkbare woning met een gasaansluiting. Niets is echter minder waar, en dat hebben we toen op deze blog meteen laten weten (lees: Wethouder Jansen schetst verkeerd beeld over kosten stadsverwarming aan Utrechtse gemeenteraad).

Wethouder Jansen moest dus met onze kritiek terug voor een moeilijk gesprek met deze ‘ervaren’ duurzaamheidsadviseurs, natuurlijk konden deze duur betaalde adviseurs nog wat anders op papier zetten en zich dit keer beter in de materie verdiepen. Gevolg een nieuw rapport wat nu wel de missende, belangrijke kostenelementen meeneemt, teweten:

  • de door de Warmtewet hoge, gereguleerde lasten van de ‘vermeden’ CV-ketel voor woningen met stadsverwarming. In het vastrecht voor stadsverwarming mag voor 2017 worden gerekend met een vermeden CV-ketel ter waarde van: € 2330,- (!). BTW: een waanzinnig bedrag, een uitstekende CV-ketel heb je tegenwoordig voor max. €1500,- geïnstalleerd en wel.
  • het kostenvoordeel bij het overstappen van je gasleverancier. Dit kan jaarlijks bij woningen met een gasaansluiting en NOOIT bij een woning met stadsverwarming. Dit voordeel kan tot €200,- per jaar oplopen.

Samengevat komt W/E dit keer tot de conclusie dat huurders en/of eigenaren van een woning met stadsverwarming per jaar gemiddeld tenminste €110,- duurder uit zijn vergeleken bij een woning met een gasaansluiting.

Volgens ons is dit nog steeds aan de conservatieve kant, het verschil is in de meeste gevallen nog veel groter. Getuige ook de vele nota’s en klachten die wij hier van onze lezers en volgers jaarlijks over ontvangen.

Het (tijdelijke) fabeltje is in ieder geval uit de wereld. Als huishouden met een aansluiting op stadsverwarming:

  • betaalt u teveel;
  • kunt u niet switchen en;
  • bent u overgeleverd aan de grillen van de lokale warmteleverancier (Eneco) en het door de nederlandse overheid gestelde prijsbeleid.

Als huishouden niet van het gas, maar van stadsverwarming, af? Lees hier bijvoorbeeld meer over een alternatief: de warmtepomp.

UA-65853139-1