Eneco misbruikt monopolie positie en dreigt VVE’s en klanten met blokverwarming in de kou te zetten

Dossier: Blokverwarming

Wederom is Eneco in Utrecht in opspraak vanwege dubieuze handelspraktijken waar het om stadsverwarming gaat. Eneco wil af van de individuele leveringsovereenkomsten met klanten in 191 complexen met blokverwarming. Veel van deze complexen bevinden zich in Utrecht. Eneco is de mening toegedaan dat zij alleen maar tot de voordeur van de flat/het appartementencomplex hoeven te leveren. De rest is voor de VVE.

Wat ging hier aan vooraf?

De huidige acties van Eneco hebben hun oorsprong in 2015 toen het TV-programma Kassa, het AD Utrecht Nieuwsblad en onze website over de torenhoge spooknota’s van bewoners met blokverwarming berichtte.

In deze discussies werd het Eneco pijnlijk duidelijk dat zij op de prestaties van het leidingennet binnen het appartementengebouw weinig invloed uit kon oefenen. De installaties van leidingen in deze gebouwen bleken vaak oud en weinig onderhouden, niet goed ingeregeld (door drukverschillen ontstonden verkeerde metingen met spectaculair hoge nota’s tot gevolg) en bleken er eveneens veel onenigheid over de nauwkeurigheid van de zgn. ISTA verdampmetertjes die per appartement de gebruikte warmte registreren.

De gevolgen zijn al jaren schrijnend:

  • extreem hoge spooknota’s, veelal voor mensen aan de buitenschil van het gebouw;
  • een niet-betrokken gebouweigenaar / vastgoedbelegger (die wil zo min mogelijk investeren);
  • verschillen in belangen tussen huurders en kopers, maar ook tussen bewoners in de binnenkern en buitenschil van het gebouw;
  • onvoldoende kennis over de problematiek bij de VVE’s.

In een poging wat meer medelijden te oogsten, anders dan alleen de schandpaal, liet Eneco in 2016 zelfs dit filmpje met uitleg over blokverwarming maken. Deze discussies en onvrede maakte bij Eneco helaas maar één ding duidelijk: we moeten er van af!

Offensief richting VVE-besturen

Wat volgde was een communicatie offensief richting de 191 veelal onwetende VVE-besturen. Hier werd een door Eneco betaalde ‘onafhankelijke’ derde partij voor ingehuurd. Eneco claimde, in tegenstelling tot de vele jaren daaraan voorafgaand, dat ze in een oneerlijke positie waren beland omdat ze (deels) verantwoordelijk werden gehouden voor de problemen met blokverwarming. Wat Eneco liever niet vertelde was dat zij al vele jaren flinke winsten opstreek door de bizarre hoeveelheden warmte ze die aan deze complexen heeft kunnen leveren. Nu het tij zich leek te keren en er meer klachten van bewoners kwamen, probeert Eneco in dit dossier in zoveel mogelijk stilte de nooduitgang te vinden.

De VVE-besturen, die tot dan toe geen partij waren in de levering van warmte aan de individuele bewoners, werden nu bij deze problemen betrokken. Hoe dit proces verliep, laat zich het beste schetsen door de uitzending van TV-programma Kassa van 27 oktober jl.

In de uitzending maakt Eneco-woordvoerder Roelof-Jan Vink dan ook namens Eneco excuses voor het op een vervelende manier onder druk zetten klanten. Eneco dreigde in de brieven aan haar klanten éénzijdig de leveringsovereenkomst voor warmte te beëindigen. ‘Dit had nooit mogen gebeuren’, gaf de woordvoerder aan (zie hieronder de brieven die Eneco nog recent aan bewoners van deze complexen stuurde).Eneco Blokverwarming VVE VARA Kassa stadsverwarming Utrecht

 

 

 

 

 

 

 

Ook hebben wij veel klachten van bewoners en VVE-besturen ontvangen over deze handelswijze en het optreden van Eneco. Opvallend is dat de Utrechtse politiek zich nog maar weinig lijkt te roeren in deze discussie. Wellicht omdat er geen directStadsverwarming Eneco Utrecht blokverwarming PvdA Bulent Isike belangen zijn is er in deze kwestie voor veel van de politieke partijen ‘weinig te halen’. Raadslid Bülent Isik van de Partij van de Arbeid heeft zich als enige in deze kwestie gemeld en heeft schriftelijke vragen aangekondigd.

Hoe loopt dit af?

Hoewel het einde van het TV-programma Kassa anders doet vermoeden is deze discussie nog lang niet geslecht. Eneco wil er van af. VVE’s willen de verantwoordelijkheid niet. Gezien al het gedoe rondom blokverwarming beloven we VVE’s die instemmen met de voorstellen van Eneco een hoop vervelende discussies met bewoners de komende jaren. Hoe mooi de verhalen van Eneco en ISTA ook mogen zijn. Inmiddels zijn er door een aantal VVE’s advocaten in de arm genomen en zal de ware ontknoping op dit dossier zich waarschijnlijk bij de rechtbank gaan afspelen.

Wordt dus vervolgd…

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-65853139-1