De energierekening van meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens gaat per 1 juli flink omlaag, maar niet voor huishoudens met stadsverwarming
Het prijsvoordeel geldt voor alle consumenten met een energiecontract met variabele tarieven, die halfjaarlijks door de energiebedrijven worden gewijzigd. Naar schatting heeft circa 60 procent van de huishoudens zo’n contract. Voor klanten van Eneco met een variabel contract scheelt dit met gemiddeld 96 euro op jaarbasis. Hierin draagt gas 85 euro en electra voor 11 euro bij, aldus Eneco.
Vorig jaar en met ingang van dit jaar daalden de variabele tarieven ook al, maar niet zo fors als deze keer. Leveranciers als Nuon, Essent, Eneco en Delta schroeven de prijs voor gas volgens Pricewise per 1 juli gemiddeld 10 tot 12 procent omlaag, die voor elektriciteit met zo’n 9 tot 11 procent.
Ondanks de prijsverlagingen, zijn energiecontracten met vaste tarieven nog altijd goedkoper. Mede door de forse welkomstkortingen die sommige energiebedrijven hanteren, zouden mensen die overstappen naar een eenjarig vast contract volgens Pricewise in één klap 200 tot 350 euro kunnen besparen.
Jammer dat consumenten met stadsverwarming niet kunnen overstappen naar een andere leverancier en maar 1x per jaar (1 januari) kunnen profiteren van een prijsaanpassing. Met de nadruk op ‘kunnen’, want prijsaanpassingen als deze voor huishoudens met een gas-aansluiting hebben we voor warmte gebruikers nog nooit gezien.
Hoewel de vaste lasten van Eneco dit jaar iets daalde door een reductie van 5,46 euro op het vastrecht tarief, steeg het variabele tarief dit jaar licht met 0,02 eurocent per GJ.
Ten opzichte van referentiejaar 2008 is de prijsontwikkeling alsvolgt:
One comment
Pingback: Wethouder Jansen schetst verkeerd beeld over kosten stadsverwarming aan Utrechtse gemeenteraad - Stadsverarming Utrecht