De recente ontwikkelingen van stadsverwarming in Utrecht, het is geen mooi plaatje…

De recente ontwikkelingen van stadsverwarming in Utrecht, het is geen mooi plaatje…

Juli 2017

Helaas blijft er weinig positiefs te melden over de Utrechtse stadsverwarming. Duur en niet duurzaam blijven de belangrijkste trefwoorden van dit fossiele, monolitische systeem. Tijd om even de balans op te maken en de meest recente ontwikkelingen op een rijtje te zetten:

1. De nieuwe Bio-Warmte Installatie (BWI) is vergund

Eneco heeft de bouw van de nieuwe, grootste houtkachel van midden Nederland inmiddels vergund aan de Belgische firma Vyncke NV uit Harelbeke, blijkt uit deze publicatie. Hiermee is de toename van CO2 toename voor de stad Utrecht na realisatie hiervan voor tenminste een periode van 10 jaar een feit. Eneco heeft zowel voor de 1e 30 Mw, maar ook voor de 2e 30 Mw reeds een vergunning gekregen. Vooralsnog wordt alleen de eerste biomassaketel van 30 Mw gerealiseerd.

2. Uitbreiding van het aantal productie uren van de hulpketels aan de Nicolaas Beetsstraat 5

Eneco verkocht het plan van bovengenoemde nieuwe BWI-centrale onder meer onder het mom van  ‘dat het de decentrale productiecapaciteit van hulpcentrales zou verminderen en daarmee de duurzaamheid van het Utrechtse stadsverwarmingsnet zou verbeteren’. Deze oude -en dus verre van duurzame- hulpcentrales, die het water weer bijverwarmen, zouden in capaciteit worden teruggeschroefd. Niets blijkt minder waar. Deze recent door de Provincie Utrecht verleende omgevingsvergunning vind je hier.

Saillant detail is dat met een recent door de Tweede Kamer aangenomen, aangepaste belastingregeling (Motie Grashoff V-N 2016/61.15) Eneco voor deze hulpcentrales een grotere mogelijkheid krijgt voor het classificeren van warmte van deze fossiele hulpcentrales onder de belastingvrijstelling. Hier is kennelijk door de grote energiereuzen goed voor gelobbyd in Den Haag.

3. Veiligheid in het geding: gezin wekenlang noodgedwongen in hotels door lekkage stadsverwarminghuis doorweekt stadsverwarming niet veilig veiligheid overstroming kapotte leiding lekkage

Een Utrechts gezin heeft ruim drie weken hun huis niet in gekund, omdat een defecte stadsverwarming van Eneco hun woning in Ondiep onder water zette. „We hebben in vier hotels gezeten en zitten nu in een Bed & Breakfast in Driebergen. Voor een gezin met twee kleine kinderen levert dat veel stress op.” Het steekt daarom dat Eneco zegt nergens van af te weten (bron: AD).

4. RAPPORT: Woningen met stadsverwarming gemiddeld €110 per jaar duurder uit dan dezelfde woning met gasaansluiting

Een paar maanden geleden liet de gemeente Utrecht onderzoek doen naar de prijsverschillen tussen enerzijds een woning met een gasaansluiting en anderzijds met stadsverwarming. Dit rapport sloeg echter de plank compleet mis. De adviseurs van W/E waren een paar belangrijke kostencomponenten in hun vergelijk tussen gas en stadsverwarming vergeten met als resultaat een verkeerde conclusie: een jaarlijkse warmte kosten voor een woning met stadsverwarming zouden net zo duur zijn als van een vergelijkbare woning met een gasaansluiting. Niets is echter minder waar, en dat hebben we toen op deze blog meteen laten weten (lees: Wethouder Jansen schetst verkeerd beeld over kosten stadsverwarming aan Utrechtse gemeenteraad).

Recent verscheen een aangepaste versie van het rapport en wat bleek, volgens de adviseurs van W/E zijn de kosten nu niet meer gelijk, maar voor een woning met stadsverwarming gemiddeld €110 per jaar hoger dan bij een gasaansluiting. Wij vinden dit nog een te conservatief, waarom dat lees je hier.

Het nieuwe rapport is hier te downloaden.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-65853139-1