Met een knipoog: Raadsinformatieavond Energieplan Utrecht 15-09-2015

Verslag met knipoog: Raadsinformatieavond Energieplan Utrecht 15-09-2015

Afgelopen dinsdagavond 15 september werd het Energieplan in de Utrechtse gemeenteraad besproken. Veel vragen van de raadsleden aan de 28 (!) insprekers. De ene vraag wat relevanter dan de andere. Het was gezellig thee drinken met de Raad:

  • aan Triodos: wat kost nou een NOM-woning (nul-op-meter woning)?
  • aan een wijkraadslid: waarom zijn eigen zonnepanelen project nou niet door ging…
  • aan deelnemers van het stadsgesprek: wat ze er nou eigenlijk zelf van gevonden hadden?

De door ons ter inspraak ingediende, kritische punten bleven onbevraagd, dus staken we op het einde nog maar even onze hand op om toch nog een aanvulling op al dit belangrijks te doen.

Voor de actieve en wakkere raadsleden hieronder nog een opsomming van de belangrijkste zaken om morgen WEL mee aan de slag te gaan:

Isolatie

  • Voorkomen is beter dan genezen, voor zover van genezen sprake kan zijn. Alles wat we willen doen aan verduurzaming in de stad MOET beginnen bij betere isolatie. Hier kunnen we dus heel kort over zijn.

Misstanden stadsverwarming

  • Een kleine 40.000 Utrechtse huishoudens hebben de laatste 7 jaren een stijging van meer dan 26% aan vaste warmte lasten voor hun kiezen gekregen. Inmiddels staat de teller voor 2015 op €477 euro zonder ook maar een druppel warmte te hebben genoten, gewoon omdat het kan;
  • Het instrument wat op dit vlak verlichting had moeten brengen, keerde zich zelfs tegen de stadsverwarmingsklanten, de Warmtewet. Met ingang van 1 januari 2014 werd er veel gelachen over het begrip NMDA (niet-meer-dan-anders, of niet-meer-dan-aardgas, net wat u wilt). Dit mechanisme zou de warmteklant moeten beschermen en zorgen voor een eerlijke, vergelijkbare prijs afgezet tegen huishoudens met een gas-aansluiting. Niets is echter minder waar, van AFzetten blijkt letterlijk sprake. Door onjuiste parameters komt een variabel warmte-tarief tot stand wat op z’n minst een schade van 10% oplevert in de portomonnaie van de stadswarmte klant.
  • Tel bij het bovenstaande punt op dat veel woningen met een stadsverwarmingsaansluiting met een isolatiekorting van wederom ongeveer 20% op het toen geldende bouwbesluit zijn gerealiseerd (stadswarmte is immers duurzaam) en we hebben een negatief effect van bijna 30% te pakken vergeleken met de overburen met een gas-aansluiting. Dat gaat lekker…
  • Misschien moet de Raad eens met haar collega’s in Den Haag bellen om zo ook de lokale verantwoordelijkheid bij de centrale overheid ten gelde te maken. Als kennelijk zoveel Utrechters door centraal overheidsbeleid (de Warmtewet) benadeeld worden… In het kader van meer verantwoordelijkheden voor de decentrale overheid had deze wat ons betreft bovenaan het lijstje mogen staan. Doe er iets aan!
  • Als klap op de vuurpijl dan nog het dossier ‘stop zetten van de warmte levering’. Inwoners die genoeg hebben van dit kostbare en weinig duurzame avontuur lopen zich meteen vast tegen Eneco die zoals het een traditionele gigant betaamt eerst nog even verder wil ‘cashen’ over de rug van de Utrechtse consument (en heeft hiermee een ‘lock-in’ gerealiseerd op 40.000 Utrechtse huishoudens). Afsluitkosten van €3540,- zijn ons al bekend, wie biedt er meer? Raadslid van Schie (VVD) was misschien nog het meest wakker aan het eind van de avond, want hij wilde van Eneco nog wel even weten hoe dit nou precies zit. Eneco trok de klassieker ‘Deze individuele case is mij niet bekend…’ en we konden met z’n allen naar de borrel.

Oplossingen dan maar, alleen klagen is ook weer zo wat

  • Isolatie, isoleren, nog meer isoleren… maar dat hadden we al gezegd;
  • Als we zo gesteld zijn op het bestaande stadswarmte net zou aardwarmte (geothermie) eens serieus als bron moeten worden onderzocht. Een onuitputtelijke, duurzame vorm van warmte waarbij we geen houtsnippers hoeven te verbranden en er geen 50 vrachtwagens per dag naar Utrecht hoeven te rijden. In Belgie experimenteren ze er tenminste goed op los en is afgelopen maandag weer een geothermie boring naar 4km diepte gedaan, zie ook dit;
  • Zet in op warmtepompen (bron- of lucht) voor huishoudens en bedrijven en/of decentrale WKO-installaties (per wijk, straat).

Tot slot toch nog even het Energieplan proces en resultaat

  • We vinden het jammer dat de democratie in de stad het heeft afgelegd tegen een aselecte bewoners loting van Groen Links wethouder Lot van Hooijdonk. Er is weggedroomd met oosterse klankschalen van Eneco, de grootste belanghebbende, commerciële partij en energie leverende onderneming in Utrecht, die speciaal voor de gelegenheid ook haar volle dochters Ecofys (advies) en Stedin (gas en electra) mocht meenemen voor een cursus ‘Gaat u maar rustig slapen’. Onafhankelijk advies was in geen velden of wegen te bekennen;
  • Het Energieplan schetst prachtige vergezichten naar 2030, 90% klimaatneutraal en het is allemaal doorgerekend door Ecofys, dus dan moet het kloppen;
  • Iets wat jammerlijk mist is de dag van morgen of overmorgen. Prima om klimaatdoelstellingen voor 2030 formuleren, maar wat kan de Utrechter morgen zelf doen? Wat kan hij/zij op korte termijn verwachten en hoe gaan de belangrijkste stakeholders op de korte of middellange termijn een reductie van (in dit geval) de warmte-rekening realiseren, teneinde geld vrij te maken om verdere investeringen in verduurzaming voor en door inwoners te realiseren? Het staat er gewoon NIET (concreet) in.

 

Bij het verlaten van het stadhuis werd mij een hard gelach van het tegenover gelegen Cafe De Zaak gewaar. Medewerkers van de Eneco Groep stonden nog even na te bieren en blikte alvast tevreden vooruit op het binnenhalen van de SDE-subsidie, want op deze manier zouden ze ook de volgende inspraakprocedure voor de nieuwe biomassacentrale op Lage Weide glansrijk doorstaan …

 

Welterusten allemaal!

About Bart

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-65853139-1