Nieuwe stadsverwarmings tarieven: Ook in 2016 blijven Utrechtse huishoudens veel te veel betalen

Utrechters met een stadsverwarmingsaansluiting die zich verheugden op fors lagere tarieven nu de gasprijs fors lager ligt komen bedrogen uit. Het voordeel van de lagere gasprijzen wordt bijna geheel teniet gedaan door een belastingverhoging, zo blijkt uit een besluit van Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Toezichthouder ACM stelt jaarlijks de maximumtarieven voor warmtelevering vast. Uitgangspunt is dat afnemers niet meer betalen dan wanneer zij aangesloten zouden zijn op het gasnet, het zogeheten Niet Meer Dan Anders-principe (NMDA). De tarieven zijn dan ook gebaseerd op de gasprijzen, die het afgelopen jaar flink daalden. Maar omdat de belasting op gasverbuik voor kleinverbruikers komend jaar met 32% stijgt, kunnen warmteklanten -net als de afnemers van gas- daar nauwelijks van profiteren.

De warmteprijs wordt voor een groot deel bepaald door het leveringstarief, dat uit een vast en variabel deel bestaat. Het vaste leveringsbedrag daalt komend jaar van EUR 281,78 naar EUR 276,13, een afname van 2%. De gebruikersafhankelijke component daarentegen stijgt lichtjes van EUR 22,64 per GJ naar EUR 22,66. De bedragen zijn afgeleid van de standaardtarieven voor gas bij Nuon, Essent en Eneco. Het effect hiervan op de maximale warmteprijs is zo’n EUR 7 per jaar bij een verbruik van 35 GJ.

Maar er is meer. Onderdeel van de prijs is namelijk ook het meettarief, en dat stijgt van EUR 24,78 naar EUR 24,97. En ten slotte geldt er voor nieuwe aansluitingen tot 25 meter ook nog een eenmalige bijdrage van EUR 962,95 (in 2015: EUR 928,01); klanten op grotere afstand van het warmte net betalen daarbovenop nog eens EUR 33,87 per meter extra. Al met al betalen klanten komend jaar gemiddeld EUR 5 minder, schat ACM.

Ondanks de vele klachten en ontevredenheid over stadsverwarming van vele klantorganisaties waaronder de onze (zie ook deze recente publicatie van de Vereniging Eigen Huis: Consument heeft weinig vertrouwen in de Warmtewet), heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) hoge verwachtingen van de bijdrage die restwarmte kan leveren aan de klimaatdoelstellingen. Onlangs sprak gekke Henkie uit ernaar te streven 25% van de huishoudens aan te sluiten. Eind volgend jaar komt Kamp waarschijnlijk met een grootscheepse herziening van de Warmtewet.

Eneco werkt nu aan de bepaling van hun tarief in 2016; die worden waarschijnlijk in januari bekendgemaakt. Veel goeds beloofd het dus niet. Van die lagere gasprijs het afgelopen jaar heeft u als huishouden met een stadsverwarmingsaansluiting helemaal niet kunnen profiteren.

Bron: Energeia

About Bart

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-65853139-1