Eindelijk onderzoek naar misstanden stadsverwarming Utrecht

untitledDe Partij van de Arbeid kreeg in juni van wethouder duurzaamheid Lot van Hooijdonk (GroenLinks) de toezegging dat er een onderzoek komt naar de misstanden rond stadsverwarming. SP-wethouder Paulus Jansen (wonen) weigerde, ondanks herhaaldelijk aandringen, onderzoek te doen naar de oorzaken van de buitensporig hoge naheffingen waarmee bewoners soms geconfronteerd worden. Bulent Isik, raadslid PvdA in Utrecht, is daarom opgelucht dat Van Hooijdonk die bereidheid tijdens een commissievergadering vlak voor de zomervakantie wel toonde.

Utrecht telt duizenden afnemers van stadsverwarming. Maar de afgelopen maanden ontving de PvdA berichten dat het ook een veel duurder alternatief kan blijken. Er zijn mensen die naheffingen van honderden euro’s ontvingen, maar ook nóg extremere gevallen waarbij het om bijna €2000,- ging.

De PvdA steunt vanzelfsprekend het voornemen om de CO²-uitstoot terug te dringen, maar het mag niet zo zijn dat mensen er in financiële problemen door belanden. In een aantal schrijnende gevallen gaat het om gezinnen die het al niet breed hadden en door de naheffing verder in de ellende worden gestort.

Voor zowel de afnemers als de leveranciers geldt dat zij in de meeste gevallen niet kunnen aanwijzen waar het hoge verbruik en de hoge kosten aan te wijten zijn. Voor de PvdA was de starre houding van de SP-wethouder daarom onbegrijpelijk. Jansen verschool zich telkens achter het argument dat deze kwestie de gemeente niet aangaat. Gebruikers moeten zich maar wenden tot de geschillencommissie. Onbegrijpelijk. Maar gelukkig ziet wethouder Van Hooijdonk de noodzaak van een stadsbreed onderzoek wel in.

Bron: Bulent Isik op utrecht.pvda.nl, 19 juni 2015

About Bart

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-65853139-1