Alternatieven voor verduurzaming stadsverwarming in Utrecht

Waarom stadsverwarming niks is, staat uitgebreid op deze website beschreven. Niet alleen hier, ook anderen zien geen toekomst in stadsverwarming [1], [2]. Echter wat zouden de alternatieven voor verduurzaming van het Utrechtse stadsverwarmingsnetwerk kunnen zijn?

Laten we eerst even kort samenvatten hoe het net werkt. Het stadsverwarmingsnet in Utrecht bestaat uit een primair net en een secundair net. De STEG centrales leveren op dit moment warmte van ca. 120 °C aan het primaire net. Deze wordt in warmte overdracht stations overgedragen op het secundaire net dat zo’n 90 °C bedraagt. Het secundaire net bedient de gebouwen en woningen. [3] In tegenstelling tot andere grote netten heft het Utrechtse stadsverwarmingsnetwerk geen buffertanks om heet water op te slaan.

Er bestaat een hele goede filosofie over energie en dat is de ‘Trias Energetica’. Deze is als volgt opgebouwd [4]:

  • Eerst besparen. Logisch want niet opgewekte energie is de meest duurzame.
  • Als tweede duurzame energie toepassen
  • Overige energie opwekken met fossiele energie

Welke energie allemaal kan worden bespaard lees je hier in ons artikel: 10 Tips om energie te besparen.

Dan het net. Een groot stadsverwarmingsnet verliest zeker 20% van de opgewekte warmte [5]. Warmteverlies is evenredig met het temperatuurverschil met de omgeving. Daarom zijn de twee maatregelen die genomen kunnen worden:

1) isolatie;
2) verlagen van de temperatuur van het stadsverwarmingswater.

Ad 1. De isolatie van de stadsverwarmingsbuizen zou veel dikker moeten worden. Dit kan bij onderhoud en reparatie worden aangebracht.
Ad 2. De aanlevertemperatuur bij de huizen zou zo laag mogelijk moeten worden. De temperatuur wordt gelimiteerd door Legionella vorming en zou minimaal 60 °C moeten zijn [6]. Dit betekent dat een primair net van 120 °C complete uit de tijd is en maar beter kan worden gesloten.

Een echt alternatief heet: Decentrale opwek

Dit betekent dan ook dat de opwek niet bij Lage Weide moet plaatsvinden maar decentraal en zo dicht mogelijk bij de gebruikers. Een goede plek voor opwek zou de Warmte Overdracht Stations (WOS) zijn. Hier zou het stadsverwarmingswater met warmtepompen verwarmd moeten worden. Stedin experimenteert momenteel met Power to Gas, een zeer dure techniek om overschotten elektriciteit om te zetten in synthetisch gas dat aan het aardgasnet gesuppleerd kan worden. Duur en overbodig. Beter kan bij stadsverwarmingsnetten warmtepompen met buffers worden opgesteld om het overschot elektriciteit weg te werken [7]. Dit zou voor Utrecht dan bij de WOS moeten komen.

Een groot voordeel is ook dat verwarming met warmtepompen de luchtkwaliteit in Utrecht ten goede komt. Immers geen verbranding en geen gesleep met hout door vrachtwagens.

Waarom doet Eneco dit eigenlijk niet? Vrij simpel: voor houtverbranding kom je in aanmerking voor subsidie (SDE+) en voor verbouwing van het stadsverwarmingsnetwerk en warmtepompen niet. Zo zie je dat het huidige system van belasting en subsidies niet gericht is op het optimaliseren van energieverbruik maar vooral op het spekken van de kas van monopolisten als Eneco. Hoog tijd voor verandering.

Referenties:
[1] http://energeia.nl/columns/column/692159-1510/warmtenetten-hebben-ze-toekomst
[2] http://www.cobouw.nl/artikel/989566-het-failliet-van-de-stadsverwarming
[3] http://www.respons.co.nl/stadswarmte-kou
[4] https://nl.wikipedia.org/wiki/Trias_energetica
[5] http://www.duurzamer.com/duurzame-warmte/warmteverlies-in-stadsverwarming/2009277/
[6] http://www.kraanwater.nu/feiten/Kraanwater_zuiver_van_kwaliteit/Pages/Voorkomen_van_Legionella.aspx
[7] http://energeia.nl/columns/column/388194-1509/flexibiliteit-elektriciteitsnet-klepel-zoek-bij-kleindenkend-tno

About Bart

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-65853139-1