De Gemeente Utrecht gaat vanaf vandaag met het juiste rendement voor stadsverwarming rekenen…
In een brief van het college van B&W van de gemeente Utrecht heeft vandaag laten weten dat vanaf vandaag voor isolatieberekening van bouwvergunningen voor woningen op stadsverwarming met het forfaitaire rendement van 110% moet worden gerekend.
Verder laat zij weten dat de omgevingsvergunningen afgegeven in de afgelopen 9 maanden voor nieuwe woningen op stadsverwarming rechtsgeldig zijn afgegeven. Dit zou blijken uit juridisch onderzoek. De gemeente stelt zich hier op het standpunt dat het college van B&W mag besluiten wanneer zij de kwaliteitsverklaring van de Eneco centrale niet meer wil gebruiken (Eneco had al per 1 mei 2015 aangegeven deze niet meer gestand te kunnen doen).
Tot slot geeft de gemeente aan met Eneco verder in gesprek te gaan om de intentieovereenkomst met Eneco aan te passen waar het gaat om de ‘aansluitplicht’ op stadsverwarming voor nieuw te bouwen woningen in Leidsche Rijn. Hierdoor zou deze aansluitplicht wellicht komen te vervallen wat alternatieve, duurzame verwarming opties mogelijk moet maken.
Ook wordt het nieuwe platform Warmte030, uitgenodigd zitting te nemen in de regie-tafel warmte die de gemeente op korte termijn gaat formeren.
Onze reactie naar aanleiding van deze brief van het college aan de commissie Stad & Ruimte:
- De gemeente lijkt zich sinds deze week te realiseren dat ze met een andere opwekrendement voor stadsverwarming bouwvergunningen moet gaan toetsen. Hoera! Maar wij vinden dat ze dat al sinds 1 mei 2015 had moeten doen.
- De gemeente heeft ondanks duidelijke communicatie van Eneco over afwaardering van de stadsverwarmings centrales nog 9 maanden lang bouwvergunningen positief beoordeeld o.b.v. berekeningen met het hoge opwekrendement (177,5%). Bouwaanvragen waarbij met het hoge opwekrendement voor stadsverwarming werd gerekend, en waar nadrukkelijk stond vermeld dat de: (KWALITEITSVERKLARING) WAS INGETROKKEN OP 01-05-2015 heeft de gemeente gewoon getolereerd. Dit moet een warmtepomp leverancier, maar ook een leverancier voor welke ander product eens proberen bij een bouwvergunningsaanvraag, deze wordt direct afgekeurd. Kennelijk was er dus geen sprake van een ingetrokken kwaliteitsverklaring, maar een niet meer actuele kwaliteitsverklaring… Het is natuurlijk aan de ‘gewone burger’ inmiddels niet meer uit te leggen. Of instanties als Bouwend Nederland of Uneto-VNI hier nog ‘werk’ van gaan maken omdat er ‘rechtsongelijk’ wordt gehandeld door de gemeente Utrecht, in het voordeel van stadsverwarming en Eneco, valt te bezien.
- De gemeente gaat in gesprek met Eneco om de aansluitplicht te laten vervallen. Hieruit blijkt maar weer de wankele en uiterst fragiele juridische positie van de gemeente Utrecht richting Eneco. Er zijn gewoon GEEN afspraken gemaakt over wat betreft het aantal aan te sluiten woningen op stadsverwarming, de looptijd of de performance van de Eneco centrale. De gemeente gaat dus in gesprek in de hoop een deel van haar positie ’terug te veroveren’ op de blanco cheque die ze in 1996 aan Eneco (destijds REMU) heeft afgegeven, maar maakt hier natuurlijk een uiterst slechte indruk.
De gemeente moet zich schamen om enerzijds bewoners (al jaren lang) te verplichten op stadsverwarming aan te sluiten (en aangesloten bewoners kunnen vervolgens niet afsluiten of tegen bizarre afsluitkosten) op basis van een convenant waar zij alle regie uit handen heeft gegeven aan Eneco. Wanbestuur als je het ons vraagt, we zullen de komende weken uiteraard veel nuances horen, maar wat ons betreft hoogste tijd dat er eens orde op zaken wordt gesteld door mensen met expertise bij de gemeente Utrecht.
One comment
Pingback: Individuele bewoners balen van stadsverwarming