Kosteloos afsluiten Eneco stadsverwarming in Utrecht, doe je zo!

Kosteloos afsluiten Eneco stadsverwarming in Utrecht, doe je zo!

Afsluiten van Eneco stadsverwarming is tegenwoordig minder moeilijk dan je wellicht denkt. Utrechter Willem van den Brul ging je voor. Wij zullen je zijn stappen in dit artikel verder uit de doeken doen.

Hoge kosten

Willem van den Brul kreeg in de voorbije jaren het idee dat hij met stadsverwarming een stuk duurder uit was dan een identieke woning op gas. Hij besloot met zijn buurman, in het bezit van een gas-aansluiting, de rekeningen van de afgelopen 5 jaar naast elkaar te leggen en wat bleek: met een identiek huis en zelfde gezinssamenstelling bleek de jaarrekening van de buurman 1000 euro goedkoper te zijn.

Opzegging

Het geconstateerde kostenverschil stuurde Van den Brul op aan Eneco. Hier kwam geen reactie op. Van den Brul informeerde Eneco daarna over het beëindigen van de warmte levering, waarna hij een offerte ontving. Eneco zou twee kranen moeten verwijderen, kosten: 1610 euro. Van den Brul stelde Eneco voor met elkaar om tafel te gaan om tot een oplossing te komen. Dat gesprek vond in maart 2014 plaats. Het leek nergens toe te leiden, tot Eneco kort daarna het teveel betaalde vastrecht terugbetaalde en de offerte voor het verwijderen van de kranen verlaagde tot 465 euro. Van den Brul ging echter niet akkoord, het werd ‘een principekwestie’.

Geschillencommissie Energie

Van den Brul besloot naar de Geschillencommissie Energie te stappen. De zaak kwam in oktober 2014 voor. Van den Brul werd in het gelijk gesteld. Eneco die zich beriep op haar algemene voorwaarden en dat bij het ‘handelen’ van de consument de kosten voortvloeiend hieruit voor rekening van de consument komen. Eneco kon echter niet aantonen aan Van den Brul de algemene voorwaarden destijds ’ter hand te hebben gesteld’.

Kantonrechter

Van den Brul was dan ook verbaasd toen op oudjaarsdag een deurwaarder aanbelde met het bericht dat hij in januari 2015 voor de kantonrechter moest verschijnen. Eneco was het niet met de Geschillencommissie uitspraak eens en was naar de rechter gestapt om de uitspraak van de Geschillencommissie te laten vernietigen.

“Als privépersoon vecht je haast tegen de bierkaai. Ik heb er geregeld wakker van gelegen. Ik betaalde teveel voor stadsverwarming”.

In juni 2015 vonniste de rechtbank wederom in het voordeel van Van den Brul. De rechtbank zag geen reden het vonnis van de Geschillencommissie aan te passen.

Van den Brul: “Ik begrijp niet dat de gemeente geen toezicht houdt op de kosten van stadsverwarming”

De Vereniging Eigen Huis (VEH) publiceert het artikel van Van den Brul vs. Eneco inzake de afsluitkosten van stadsverwarming in maart 2016 in haar ledenmagazine. Advocaat Frank Dijkslag van de VEH raadt huiseigenaren die willen stoppen met stadsverwarming aan niet zomaar de daarvoor in rekening gebrachte verwijderingskosten te betalen. “Controleer wat daarvoor in het contract met de leverancier is vastgelegd. En zelfs als er over verwijderingskosten een bepaling staat in de Algemene Voorwaarden, kan het zijn dat dit te ver gaat”.

Bronnen:

Uitspraak Geschillencommisssie Energie in zaak Van den Brul vs. Eneco
Uitspraak Rechtbank Midden-Nederland in zaak Eneco vs. Van den Brul
Artikel Vereniging Eigen Huis magazine: Betalen om niet meer te veel te betalen

 

afsluiten stadsverwarming Eneco Utrecht VEH stadsverarming

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-65853139-1